Google Analytics

lørdag den 18. februar 2012

Spis som i stenalderen på ny fastfood-restaurant | AOK

Spis som i stenalderen

Af Lisbeth Kjær Larsen, lkl@berlingske.dk Teksten er lettere forkortet og redigeret.

Stjernekokken Thomas Rode Andersen fra Kong Hans Kælder fortæller hvorfor Palæo i Torvehallerne skal servere stenalderkost til moderne hulemennesker.
Selv smed han sidste år 6 buksestørrelser ved at omlægge sine kostvaner og gå tilbage i tiden for at genfinde de ægte fødevare. Det gjorde han med stenalderdiæten.
»Jeg har aldrig haft det bedre. Det har virkelig ændret min hverdag, og jeg har fået masser af energi,« siger Thomas Rode, der kan ses på Kanal 5 i ‘4 stjerners middag’.

[ + ] Det må du spise:
Kosten er baseret på de fødevarer, som jægere og samlere levede af for 15.000 år siden. Det vil sige fisk, kød, bær, frugt og grønt
[ - ] Det skal du undgå:

Tilsætningsstoffer, mælk, korn og ris er bandlyst.
»Der er ikke noget hokus pokus i stenalderkosten. Man skal bare undgå alt, hvad der hedder sukker og stivelse. Det er faktisk ret let, hvis man tænker sig om. Jeg har ikke læst store afhandlinger om emnet. Jeg forholder mig bare til, hvad man spiste, før landbrugssamfundet. Hvis de ikke spiste det dengang, kan det ikke være det, vi skal spise i dag,« siger stjernekokken.


Mere energi og færre kilo
Kostændringen har vendt op og ned på stjernekokkens liv. Han har mere energi og færre kilo. For netop kostens sunde virkninger er vigtig for tilhængere af diæten. Kosten forebygger diabetes og hjertekarsygdomme, som mange danskerne døjer med, samtidig er den effektiv både til at tabe de ekstra kilo og til at holde dem væk, da det er muligt at ændre sine kostvaner for livet med denne kost.
Men selvom det er blevet vane for mesterkokken at leve efter stenalderens kostprincipper, så er der stadig plads til nydelse.
»Jeg er ikke hellig. Selvfølgelig skal der være plads til søde sager ind imellem, men jeg kan virkelig mærke det på energien. Der skal være plads til den slags en gang imellem, men det skal ikke tage overhånd,« siger han.
Thomas Rode brænder for stenalderkosten, og derfor var det naturligt for ham at blive konsulent på projektet med en ny fastfood restaurant, der udelukkende serverer stenaldermad.
»Jeg havde længe gået og tænkt over at lave sådan et koncept. Jeg synes ikke rigtig, man kan få noget ordentligt mad på farten. Det ender med at være en hotdog, en kebab eller et kyllingespyd fra 7/Eleven. Der mangler et sted, hvor man kan få noget hurtigt at spise med gode råvarer,« siger Thomas Rode.
Restauranten åbner den 1. marts. Her har Thomas Rode stået for at skabe menukortet, der kommer til at bestå af fastfood, som vi kender det fra f.eks. pizza, suppe og hotdog, men med et stenalderligt tvist uden sukker, brød og stivelse.
Læs hele artiklen på Alt om København > Restaurant & Cafe > Spis som i stenalderen
 Thomas Rode fra restauranten Kong Hans’ Kælder har lavet menuen til en ny fast food restaurant.
Foto: Morten Germund

Ingen kommentarer:

Send en kommentar