Google Analytics

søndag den 1. januar 2012

Cyklerne - et rent udstyrsstykke

Af Karsten A. Krabbe

I 50'erne og starten af 60'erne var børnecykler - eller i det mindste drengecykler udstyret med diverse ekstraudstyr, som "man" absolut skulle have for at være med på noderne.


En del kunne man købe sig fra: F.eks. Dannebrogsflag og båthorn med trykbold til styret.

Noget kunne man kun få, hvis man var gammel nok til at have træsløjd: Så kunne man lave en 'propel', som drejede rundt, når man cyklede. Selve propellen eller vingen var et stykke træ, der var savet ud, skåret til og slebet efter alle kunstens regler, så det lignede en rigtig flypropel.

Hvis man var en lille utålmodig dreng og tillige temmelig fummelfingret, kunne det være en temmelig stor opgave at få den færdig. Datidens lærere var jo ikke ligefrem kendt for deres tålmodighed med langsomme drenge.

Så var det noget helt andet, når vi hjemme i gaden udsmykkede vores cykler på forskellig vis:
 • Folielågene fra mælkeflaskerne havde forskellige flotte farver: Hvide, gule, røde og grønne. - Hvis man gemte dem, kunne de foldes rundt om egerne på cyklen, så man fik nogle flotte hjul i stærke farver..
 • Man kunne også lave 'rigtig' racerlyd på sin cykel med et stykke pap, der var foldet om den ene bagaksel og holdt fast med en gammeldags træklemme. - Det gav en rigtig sejg lyd, syntes vi drenge..

De større drenge gik skridtet videre og lavede f.eks. stativer på cyklen og et ekstrahjul, så der kunne stå en kammerat på "sidevognen", mens man cyklede. Et andet af de mere avancerede eksperimenter var "sofacyklerne". Det var en cykel, hvor der udover ekstra hjul og stativer, var monteret en rigtig sofa.

Selv om de fleste mennesker var ret fattige - i hverfald i det "rabarberkvarter", hvor vi - med min mors udtryk - boede, så savnede opfindsomheden ikke noget. Vi legede i haverne, ofte også i dem, hvor vi ikke måtte. Og vi fandt alverdens ting og sager, som vi kunne lege med: kasserede ting, dåser og cykeldele eller grene med mere.

En meget stor del af vores fritid (dvs. når vi ikke var i skole) foregik udenfor året rundt, når vejret var til det.. Dengang var det ikke ret almindeligt med børnehaver, for vores mødre gik jo for det meste hjemme. Og fritidsklubberne var der også meget langt imellem..

Ingen kommentarer:

Send en kommentar